8η εκδρομή (Οδοιπορικό στην Πάτμο) (4-5 ώρες)

Εν συντομία:

 

Σπήλαιο Αποκάλυψης (1 ώρα)
Μοναστήρι – Κάστρο (2 ώρες)
Περπάτημα στη Χώρα

 

Η περιπατητική περιήγηση προσφέρει τη ματιά του παλιού περιηγητή, πριν την κατασκευή δρόμων στο νησί.
Ανεβαίνουμε από το λιμάνι προς το Σπήλαιο της αποκάλυψης από το παλιό καλντερίμι που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι μοναχοί που έχτισαν το μοναστήρι. Εκεί ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού Χριστού Ιωάννης, εξορίστηκε το 95 μ.Χ. και βρήκε καταφύγιο σε Σπήλαιο που βρίσκεται στη μέση του λόφου μεταξύ Σκάλας και Χώρας. Ο Ιωάννης, μέσα σε 2 χρόνια, έγραψε το θεόπνευστο βιβλίο Αποκάλυψη. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο που σχίστηκε όταν ο Θεός του υπαγόρευσε την Αποκάλυψη, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί.

 

Μετά θα ανηφορίσουμε προς το μοναστηρι του Αγ. Ιωάννη, που είναι τοποθετημένο επιβλητικά στο κέντρο της Χώρας και ξεχωρίζει με τα ψηλά πέτρινα τείχη του από τη λευκοβαμμένη πρωτεύουσα του νησιού.
Τα πετρόχτιστα τείχη της μονής καταλήγουν σε πολεμίστρες. το δάπεδο της αυλής είναι στρωμένο με βότσαλα και στο εσωτερικό της περιβάλλεται από αψίδες και μπορεί κανείς να δει τις νωπογραφίες οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της Κρητικής σχολής αγιογραφίας.
Σημαντικό αξιοθέατο της μονής αποτελεί το μουσείο, το οποίο έχει εκθέματα σημαντικής ιστορικής αξίας όπως δισκοπότηρα, στέμματα και σταυρούς διακοσμημένα από πολύτιμους λίθους. Επιπλέον ο επισκέπτης μπορεί να δει εικόνες και πίνακες θρησκευτικού περιεχομένου, με κυριότερο έκθεμα έναν αυθεντικό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο).
Εκεί βρίσκεται και η βιβλιοθήκη της Μονής, η οποία αποτελεί μια από τις ελάχιστες μοναστηριακές βιβλιοθήκες που έχει σωθεί σχεδόν αυτούσια, χωρίς να καταστραφεί ολοσχερώς το περιεχόμενό της.

 

Στη συνέχεια θα περπατήσουμε στον μεσαιωνικό οικισμό της Χώρας και θα περιπλανηθούμε στα δαιδαλώδη σοκάκια της. Θα γνωρίσουμε τις 2 πλατείες, τη πλατεία Δημαρχείου και την κοσμοπολίτικη πλατεία “Τα Κρητικά”, όπου κανείς μπορεί να πετύχει διάσημους να πίνουν το ποτό τους.

 

Επιστροφή με τα πόδια πίσω στο Λιμάνι ή διαφορετικά κατόπιν συνεννόησης.