5η εκδρομή (Αρχιτεκτονική και Λαογραφία της Πάτμου) (3.5 – 4 ώρες)

Εν συντομία:

 

Σπήλαιο Αποκάλυψης (1 ώρα)
Επίσκεψη σε παραδοσιακό σπίτι (Σημαντήρης)
Περπάτημα στη Χώρα (1 ώρα)
Αλώνι
Γύρος του νησιού (Γροίκος)

 

Η επίσκεψη μας ξεκινά στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, εκεί όπου ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού Χριστού Ιωάννης, εξορίστηκε το 95 μ.Χ. και βρήκε καταφύγιο σε Σπήλαιο που βρίσκεται στη μέση του λόφου μεταξύ Σκάλας και Χώρας. Εκεί ο Ιωάννης, μέσα σε 2 χρόνια, έγραψε το θεόπνευστο βιβλίο Αποκάλυψη. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο που σχίστηκε όταν ο Θεός του υπαγόρευσε την Αποκάλυψη, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί.

 

Από το σπήλαιο ανηφορίζουμε περπατώντας στα δαιδαλώδη λιθόστρωτα στενά της Χώρας προς το Αρχοντικό Σημαντήρη, όπου η ιστορία του πρώτου ιδιοκτήτη είναι σαν παραμύθι. Εδώ θα περιηγηθούμε στο εσωτερικό ενός παραδοσιακού πατινιώτικου σπιτιού που έχει μείνει ανέπαφο στο χρόνο εδώ και 10 γενεές.

 

Στη συνέχεια θα περπατήσουμε στον μεσαιωνικό οικισμό της Χώρας και θα περιπλανηθούμε στα δαιδαλώδη σοκάκια της. Θα γνωρίσουμε τις 2 πλατείες, τη πλατεία Δημαρχείου και την κοσμοπολίτικη πλατεία “Τα Κρητικά”, όπου κανείς μπορεί να πετύχει διάσημους να πίνουν το ποτό τους.

 

Επόμενη στάση μας είναι η ταβέρνα «Αλώνι», όπου θα γευτούμε μεζέδες και θα δούμε παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς από ντόπιους χορευτές.

 

Συνεχίζουμε στο νότιο κομμάτι του νησιού και κατευθυνόμαστε προς το γραφικό οικισμό του Γροίκου που είναι βραβευμένος για την ομορφιά του, το 2010.

 

Στον γυρισμό προς το λιμάνι θα δούμε μια ποικιλία γραφικών κόλπων και όρμων του νησιού και θα θαυμάσουμε τη φυσική ομορφιά τους.