6η εκδρομή (Τα 4 μοναστήρια της Πάτμου) (5-6 ώρες)

Εν συντομία:

 

Σπήλαιο Αποκάλυψης (1 ώρα)
Ευαγγελισμός
Μοναστήρι – Κάστρο (2 ώρες)
Ζωοδόχος πηγή
Στάση για ξεκούραση

 

Η επίσκεψη μας ξεκινά στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, εκεί όπου ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού Χριστού Ιωάννης, εξορίστηκε το 95 μ.Χ. και βρήκε καταφύγιο σε Σπήλαιο που βρίσκεται στη μέση του λόφου μεταξύ Σκάλας και Χώρας. Εκεί ο Ιωάννης, μέσα σε 2 χρόνια, έγραψε το θεόπνευστο βιβλίο Αποκάλυψη. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο που σχίστηκε όταν ο Θεός του υπαγόρευσε την Αποκάλυψη, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί.

 

Με λεωφορείο, κατευθυνόμαστε προς το γυναικείο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού όπου μπορούμε να θαυμάσουμε τους κήπους του και τη καταπληκτική θέα. Η πρώτη εκκλησία χρονολογείται από το 1613 και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά. Το ξεκίνημα της μονής χρονολογείται στο 1937. Η συλλογή των εικόνων της μονής χρονολογείται από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα.

 

Το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη είναι τοποθετημένο επιβλητικά στο κέντρο της Χώρας και ξεχωρίζει με τα ψηλά πέτρινα τείχη του από τη λευκοβαμμένη πρωτεύουσα του νησιού, χτίστηκε από τον ορθόδοξο μοναχό Χριστόδουλο το 1088.

 

Τα πετρόχτιστα τείχη της μονής καταλήγουν σε πολεμίστρες. Το δάπεδο της αυλής είναι στρωμένο με βότσαλα και στο εσωτερικό της περιβάλλεται από αψίδες και μπορεί κανείς να δει τις νωπογραφίες οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της Κρητικής σχολής αγιογραφίας.
Σημαντικό αξιοθέατο της μονής αποτελεί το μουσείο, το οποίο έχει εκθέματα σημαντικής ιστορικής αξίας όπως δισκοπότηρα, στέμματα και σταυρούς διακοσμημένα από πολύτιμους λίθους. Επιπλέον ο επισκέπτης μπορεί να δει εικόνες και πίνακες θρησκευτικού περιεχομένου, με κυριότερο έκθεμα έναν αυθεντικό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο).
Εκεί βρίσκεται και η βιβλιοθήκη της Μονής, η οποία αποτελεί μια από τις ελάχιστες μοναστηριακές βιβλιοθήκες που έχει σωθεί σχεδόν αυτούσια, χωρίς να καταστραφεί ολοσχερώς το περιεχόμενό της.

 

Τελευταίος σταθμός αποτελεί η γυναικεία Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Χτισμένη το 1607, οι νωπογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν πιθανότατα από κρητικό εργαστήριο, με τη πιο σημαντική εικόνα να είναι η τοιχογραφία της Παναγίας της Ελεούσας που χρονολογείται στο 1763.

 

Επίσκεψη σε αναψυκτήριο κατόπιν συνεννόησης.