4η εκδρομή (Μοναστήρι, λαογραφία και φύση) (4 ώρες)

Εν συντομία:

 

Σπήλαιο Αποκάλυψης (1 ώρα)
Μοναστήρι – Κάστρο (2 ώρες)
Επίσκεψη σε παραδοσιακό σπίτι (Σημαντήρης)
Γύρος του νησιού (Γροίκος)
Στάση για ξεκούραση

 

Το πρώτο σκέλος της εκδρομής είναι η επίσκεψη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, εκεί όπου ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού Χριστού Ιωάννης, εξορίστηκε το 95 μ.Χ. και βρήκε καταφύγιο σε Σπήλαιο που βρίσκεται στη μέση του λόφου μεταξύ Σκάλας και Χώρας. Εκεί ο Ιωάννης, μέσα σε 2 χρόνια, έγραψε το θεόπνευστο βιβλίο Αποκάλυψη. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο που σχίστηκε όταν ο Θεός του υπαγόρευσε την Αποκάλυψη, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί.

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδρομής θα επισκεφτούμε τη Μονή του Αγ. Ιωάννη.
Το πιο επιβλητικο σημειο για τον επισκεπτη οταν φτανει στην Πάτμο από το καράβι είναι η Ιερά Μονή του Αγ. Ιωάννη με αρχιτεκτονική κάστρου.
Το μοναστηρι του Αγ. Ιωάννη, που είναι τοποθετημένο επιβλητικά στο κέντρο της Χώρας και ξεχωρίζει με τα ψηλά πέτρινα τείχη του από τη λευκοβαμμένη πρωτεύουσα του νησιού, χτίστηκε από τον ορθόδοξο μοναχό Χριστόδουλο το 1088.

 

Tα πετρόχτιστα τείχη της μονής καταλήγουν σε πολεμίστρες. Tο δάπεδο της αυλής είναι στρωμένο με βότσαλα και στο εσωτερικό της περιβάλλεται από αψίδες και μπορεί κανείς να δει τις νωπογραφίες οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της Κρητικής σχολής αγιογραφίας.
Σημαντικό αξιοθέατο της μονής αποτελεί το μουσείο, το οποίο έχει εκθέματα σημαντικής ιστορικής αξίας όπως δισκοπότηρα, στέμματα και σταυρούς διακοσμημένα από πολύτιμους λίθους. Επιπλέον ο επισκέπτης μπορεί να δει εικόνες και πίνακες θρησκευτικού περιεχομένου, με κυριότερο έκθεμα έναν αυθεντικό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο).
Εκεί βρίσκεται και η βιβλιοθήκη της Μονής, η οποία αποτελεί μια από τις ελάχιστες μοναστηριακές βιβλιοθήκες που έχει σωθεί σχεδόν αυτούσια, χωρίς να καταστραφεί ολοσχερώς το περιεχόμενό της. Για ποικίλους λόγους η είσοδος στη βιβλιοθήκη επιτρέπεται μόνο σε ερευνητές κατόπιν συνεννόησης.

 

Από το Μοναστήρι συνεχίζουμε περπατώντας στα δαιδαλώδη λιθόστρωτα στενά της Χώρας προς το Αρχοντικό Σημαντήρη, όπου η ιστορία του πρώτου ιδιοκτήτη είναι σαν παραμύθι. Εδώ θα περιηγηθούμε στο εσωτερικό ενός παραδοσιακού πατινιώτικου σπιτιού που έχει μείνει ανέπαφο στο χρόνο εδώ και 10 γενεές.

 

Συνεχίζουμε στο νότιο κομμάτι του νησιού και κατευθυνόμαστε προς το γραφικό οικισμό του Γροίκου που είναι βραβευμένος για την ομορφιά του, το 2010. Μέχρι την επόμενη στάση θα δούμε μια ποικιλία γραφικών κόλπων και όρμων του νησιού όπου θα θαυμάσουμε τη φυσική ομορφιά τους.

 

Στο τελευταίο σκέλος της εκδρομής καταλήγουμε στη Σκάλα όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει ένα αναψυκτικό ή ένα ποτό και τέλος καταλήγουμε στο λιμάνι.